fredag, september 11, 2009

Spelbord

Postar lite bilder på mitt terrängprojekt som jag pysslat med de senaste veckorna. Det rör sig om 3st mdf-skivor med måtten 600x1200 (mm) eller 2x4 fot. Vilket som mest ger 6x4 fot. Den fasta terrängen på skivorna är konstruerad så att den skall vara iaf lite modulär.



Blev några bitar lös terräng också, klippor i samma stuk som på skivorna.



I det stora hela är jag väl hyfsat nöjd men det finns några saker som tyvärr kanske inte var så lyckat. För det första är klipporna uppbyggda av cellplastskivor som är 2cm tjocka, det medför att dom tyvärr är ganska låga i jämförelse med en space-marine. Vet inte om man ska se en 2cm klippkant som "difficult ground" kanske? På bilden nedan syns en sådan kant och längre bak ser man ett "trappsteg" som jag tänkt som en punkt som man kan ta sig upp utan att behöva slå ett terrain-test.



Här syns en av mina chaos-marines framför en klippa som är 4cm hög vilket är lite mer lagom höjd om man skall kunna påstå att dom är "impassable terrain".



Sen var det tänkt att det skulle finnas "ramper" för fordon så att terrängen inte skulle vara alltför svårspelad. Några av dessa blev dock lite smala och så kanske dom ser lite skumma ut rent allmänt.

Är öppen för kritik samt förslag på vad som skulle kunna gjorts bättre!

15 kommentarer:

Ubbaz den onde sa...

Mittendelen är snygg, men det ser svårt ut att ens köra upp en Rhino. Ser ju fin ut för Gorka oxo, om det blir lite mer yta att köra trukk på. Höjden på "klipporna" känns inte som ett problem, bara man gör klart hur mkt cover dom ger. Trappor känns som en bra lösning men ett par "ramper".

Bulan sa...

wow jäkligt najs. Kul att du skulle posta denna just nu. Jag och wallan snackar rätt mkt spelbord här nere nämligen och går och undrar lite vad vi ska bygga. Denna var verkligen snygg. Är allt flockat med static eller är det matta som är utklippt en del? Om allt är static hur verkar det funka rent slitagemässigt?

Rico sa...

Det finns en GW-produkt som heter Citadel Scenery Painting Kit. Det är ett paket som dom släppte samtidigt som sitt eget modulära spelbord i plast. I det finner man följande:

1st PVA-glue
1st Flaska med brun färg.
1st mindre flaska med sandgul (Ochre)
1st Pensel modell större
1st påse med grönt static grass
1st Stor påse med brungrönt static grass (400gram).

Alltsammans kostade 310 spänn vilket inte var alltför farligt ändå.

Nåväl, limmet räckte såklart inte ens halvvägs så där får man dryga ut med inomhus-trälim från byggmax eller liknande. I övrigt fanns det dock så att det räckte och blev över till hela spelplanen. Den bruna färgen målades på alla ytor som skulle bli gräs och sedan limmades gräset ovanpå detta.

Jag använde en plastmugg med ett fasttejpat plastgaller från en sån där mugg som man blandar protein-shakes och liknande med för att få jämn och fin spridning på gräset. (Det tenderade annars att lägga sig i klumpar)

Rico sa...

Ang. slitage så vet jag inte än då spelplanen inte är invigd ännu :)

Den är sprayad med matt-varnish vilket verkar fungera hyfsat. Släpper fortfarande några strån om man skrapar med något vasst (t.ex. kanten av en större bas) så jag funderar på att ge den en omgång spray till.

Bulan sa...

Ok, verkar schysst det där kittet. Att blanda ut limmet med lite vatten funkar annars bra för det blir mycket mer lättpenslat och drygare. Man kan även måla efteråt på grus, sand och flock med utspätt trälim för att få det riktigt hållbart. Antar att det inte funkar att måla på static. En höjdare däremot är att man kan måla på frigolit med utspätt trälim så att man får en tunn yta så att det sedan går att spraya utan att det smälter.

Det verkar ju sitta rätt bra gräset så som du beskriver det. Blir det mkt märken osv efter ett tag så kan man ju bättra på lite i efterhand på sina ställen.

Rico sa...

Jodå jag spädde ut limmet. Dock inte i 1:1 mix som GW föreskriver utan jag använde en mix med större andel lim. Anledningen var att limmet verkade dra ihop sig något när man penslat på det om det var för lättflytande. Det blev som små hål i limlagret så att säga. Nånting med ytspänningen eller vad vet jag.

Grundmålningen av "frigoliten" gjordes med vanlig väggfärg som man köper billigt i provburkar på en färghandel. Kan nämna att jag använde kompakt cellplast som jag köpte i ark 600x1200mm på bygghandel. (eg. avsedd som stegljudsisolering)Den är avsevärt mycket mer lättarbetad än den vanliga vita.

Jens 'Spacejens' Rydholm sa...

Det blev ju riktigt schysst det där. Intressant spelmässigt också. Ser fram emot en provomgång.

Lär behöva köpa mig en transportväska först dock, för att flytta mina modeller upp till dig ;-)

Blev riktigt sugen på att återuppta arbetet med de legendariska hexagonerna, och flocka dessa med din metod. Men men, den som lever får se.

Rico sa...

Hehe, tänkte faktiskt på dina hexagoner när jag skissade på utseendet på denna. Tanken jag hade var något i stil med: "Hmm.. om det är så här meckigt att få 3 skivor att lira ihop längs kanterna så skulle jag få hjärnblödning innan man fått ett bra kit av Jens hexagoner"

Angående spel: Jag tar gärna å testar på nåt parti gorkamorka nån helg? Lite lättare att transportera kanske.

Jens 'Spacejens' Rydholm sa...

Grejen med hexagonerna är att hjärnblödningen har någon annan haft åt mig. Se följande:
http://www.terragenesis.co.uk/infopages/page390.html

Behöver egentligen snida frigolit och limma flock, så är det ordnat. Nån väg eller flod vore schysst också, men prio ett borde vara att få till ett gäng vanliga slätgröna plattor först.

Rico sa...

Hur många plattor motsvarar 4x4 fots spelyta?

this side U.P sa...

Det skulle väll bli lite lättare att montera ihop 3st häxor till en "klöver"? Blir ju stelare, men det går ju att snurra på dom, om man vill. Det kanske är bättre att få något klart än att sikta för högt

Jens 'Spacejens' Rydholm sa...

Hexagonerna har en sidlängd på cirka 11.5 cm, och är cirka 22.5 cm tvärs över. Deras höjd på andra ledden är cirka 19.5 cm. Orkar inte posta en bild, men rita en liksidig hexagon så förstår ni nog utseendet.

I alla fall så innebär det att det behövs 8 gånger 6 hexagoner, 48 stycken, för att bygga 4x4 fot spelyta. Av dessa ska kanske hälften vara släta (och är alltså redan färdiga, förrutom flock), medan andra hälften ska ha små backar på sig. Så 24 backar i olika varianter behövs alltså.

Klöverformer skulle nog inte bli enklare faktiskt, men det är ett bra sätt att bygga saker som inte passar in i standardmallen för hur kanterna ser ut.

Ubb£ sa...

För väll göra 2 eller 3 klövrar och bygga med singelbitar runt. Det borde ju spara en tid , men ändå vara flexibelt

Bulan sa...

wow han med hexagonerna har varit hyffsat ambitiös. Asso det är en cool idé och jag har ju sett några påbörjade varianter hemma hos dig jens men skulle man inte kunna bygga en hel jäkla massa schysst terräng på den tiden det tar att bygga alla de där hexagonerna och få dem att passa. Allt verkar behöva ha ganska bra passform för att inte se keff ut för det första och 48 hexagoner kommer ta sjukt lång tid att göra. Borde man inte kunna minska ner antalet till 12 st eller nått?

Jens 'Spacejens' Rydholm sa...

Att göra ett par stycken klöverformer eller liknande är en bra idé som sagt var. Kanske för att bygga lite avancerade former på terrängen eller så. Tanken är ju dock fortfarande att terräng ska placeras ovanpå.

Att göra större hexagoner hade kanske varit vettigt, förrutom att jag redan har ett rejält lass tillsågade träbitar :-P Men jag tror inte passformen är så vansinnigt svår att få till ärligt talat.

Får helt enkelt ta mig i kragen och upp till bevis nån gång framöver ;-)